Pacienti s roztroušenou sklerózou musí ihned dostat potřebnou léčbu

17. 06. 2012 23:49:00
Situace s (ne)léčením roztroušené sklerózy je alarmující. A jakékoli řešení již bude po hodině dvanácté. Přesto je potřeba, aby ministr Heger vyřešil katastrofickou situaci, ve které zůstává bez potřebné léčby zhruba 120 českých občanů. Těmto lidem jde opravdu o dny.

Roztroušená skleróza (RS) je onemocnění centrálního nervového systému. Její příčina není známa, takže jí nelze předcházet a dosud nebyl nalezen žádný lék, který by byl schopen zcela zastavit postup choroby. Postihuje především osoby v produktivním věku mezi 20. a 40. rokem života. Jde o nemoc nevyléčitelnou, včasnou léčbou je však možné zachovat relativně vysokou kvalitu života pacienta. 56 % léčených pacientů je schopno pracovat na plný úvazek, zatímco plných 80 % neléčených je po desátém roce nemoci plně invalidních.

Asi 2,5 milionu lidí na celém světě trpí roztroušenou sklerózou - častěji ženy než muži. V České republice je v současnosti asi 18 000 lidí s tímto onemocněním, z toho je však pouze 6 000 léčených. Jen ve Všeobecné fakultní nemocnici přibude každoročně 300 nových pacientů. Důvodů, proč ministr Heger neřeší tuto situaci, je jistě několik, avšak žádný z nich není omluvou pro nedostupnost existující a účinné léčby pro všechny pacienty s roztroušenou sklerózou.

Profesorka MUDr. Eva Havrdová, CSc. k situaci v ČR říká: „Problém neléčení pacientů s roztroušenou sklerózou je velmi vážný a to, že se situace neřeší, poškozuje nejen pacienty, především osoby v produktivním věku, ale i stát. V důsledku je totiž hrazení léčby, a tedy produktivní život pacientů, pro stát výhodnější i z ekonomického hlediska. Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, jeho příčiny nejsou známy, prevence tedy neexistuje, a proto je třeba, aby byla léčba hrazena ze zdravotního pojištění.“

Ministr zdravotnictví se zatím řešení situace vyhýbá. Ministr Leoš Heger v loňském roce ve svém prohlášení před poslaneckou sněmovnou slíbil, že v roce 2012 již v ČR žádný neléčený pacient s RS nebude. Svůj slib ovšem nedodržel. Zatím konají především zástupci Všeobecné fakultní nemocnice. VFN organizovala letos na jaře seminář o problematice roztroušené sklerózy. Je připravena novela zákona o nutnosti zahájení léčby každého pacienta s RS do čtyř týdnů od diagnózy. Z Ministerstva zdravotnictví však na tento návrh dosud nepřišla žádná reakce. Pana ministra Hegera oslovili před několika měsíci i mí zahraniční kolegové, poslanci Evropského parlamentu, aby tento závažný problém řešil ve spolupráci s nimi z evropského pohledu. Odpovědi se bohužel nedočkali ani europoslanci. Proto jsem Ministera zdravotnictví požádal, aby začal ve věci (ne)léčení RS konat. Odpověď jsem bohužel také nedostal.

Apeluji na pana ministra, aby zareagoval na výzvy odborníků i Evropské unie a začal situaci neprodleně řešit, jak ostatně slíbil. Neposkytování potřebné léčby je pro osoby s roztroušenou sklerózou opravdu katastrofální. I přes existenci účinné léčby nadále tito mladí lidé upadají do pracovní neschopnosti. Místo kvalitního života je čeká plná invalidita. Mám i osobní zkušenosti s nemocnými, mladými lidmi, kterým byla nemoc zjištěna, a přesto stále nejsou adekvátně léčeni. Slečna R. mi vylíčila své útrapy - jak je odmítána, když se chce nechat léčit.

A to navzdory tomu, že nedávno prodělala další ataku. Bojí se, co s ní bude dál. A takových alarmujících případů je v České republice několik desítek. Proto musí být léčba roztroušené sklerózy dostupná všem, kdo ji opravdu potřebují, a to neprodleně.

Autor: Milan Cabrnoch | neděle 17.6.2012 23:49 | karma článku: 13.83 | přečteno: 1001x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 557 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 906
Dětský lékař, politik zabývající se sociální a zdravotní tématikou, dříve náměstek ministra zdravotnictví, poslanec a nyní poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...