Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blinkry blikají, stěrače stírají…

Šero, drobně mží, prosolenou břečku ze silnice zvedá každý předjížděný kamión a oslňující světla protijedoucích aut jedno za druhým. A stěrače namísto aby stíraly, trucovitě rozmazávají a rozmazávají. Každý řidič dobře ví, jak moc je to nepříjemné.    

Moje pravidelná pondělní cesta Praha Štrasburk, kterou absolvuji každý měsíc již osmým rokem a trvá okolo šesti hodin, ztratila tentokrát díky rozmazávajícím stěračům velkou část své romantiky. Ba změnila se v muka. A tak jsem se rozhodl, že zpět ve čtvrtek pojedu již s novými stěrači.

V úterý ráno jsem v malém hotýlku v německém Kehlu, kde bydlím pravidelně již osm let, požádal sympatickou paní majitelku o pomoc. S nepředstíranou lítostí mi sdělila, že v jejich městečku servis BMW není, ale doporučuje mi vyzkoušený autoservis nedaleko od hotelu. Ráda mi tam zavolá a výměnu stěračů dohodne. Není to přeci nic složitého, že?

Během dopoledne přichází do mé kanceláře první email z hotelu. Paní majitelka na výměně stěračů pracuje. Servis žádá kopii technického průkazu od vozidla.  Posílám. Druhý email. Hotel samozřejmě umí naskenovaný dokument přečíst, ale autoservis ne. Prosí proto o zaslání kopie technického průkazu faxem. Neptám se, proč si v hotelu kopii nevytisknou, a bez reptání odesílám kopii technického průkazu faxem.

Hotel nás obratem ujišťuje, že nové stěrače budou v servisu ve středu připraveny.

Ve středu snídám dříve než obvykle, abych stihl výměnu stěračů před zahájením jednání. Ptám se recepčního v hotelu, zda jsou stěrače skutečně v servisu připraveny. Milý mladý muž radostně konstatuje, že skutečně slyšel o tom, že některý z hostů shání nové stěrače.  Ochotně mi doporučuje autoservis - ulevilo se mi, že stejný, jako včera paní majitelka.

Prosím recepčního, zda by do servisu mohl zavolat a ověřit, že jsou stěrače připraveny.  Po delší diskusi se servisem mne recepční žádá o poznávací značku mého vozidla. Potlačím údiv a SPZ mu nadiktuji. Předá ji do servisu a po chvíli čekání se společně dozvídáme, že takové auto v servisu nemají... To mne nepřekvapuje, protože moje auto stojí před hotelem a v servisu nikdy nebylo.

Když jsme si to vysvětili, žádají ze servisu kopii technického průkazu. Mají ji mít. Recepční si náhle vzpomněl, že u faxu v recepci nějaká taková kopie leží - a ejhle, je to ta moje. Společně ji tedy, pravděpodobně znovu, faxujeme do servisu. Obratem nás ujišťují, že mohu přijet, výměna stěračů je otázkou pár minut.

Vyrážím tedy pln důvěry ve fungující německé služby do nedalekého autoservisu. Vítá mne zkušený a vlídný mechanik. Představuji se, jsem host z hotelu. Mechanik nejen že nikdy neslyšel o mě, ale neslyšel ani o mém hotelu (vzdáleném cca 400 metrů). Pochopitelně nemá ani tušení o nějakém faxu či telefonátech a žádá mne - o technický průkaz. Kopie z faxu, kterou mám zmuchlanou v kapse, mu evidentně nestačí. Sice bych měl chuť praštit dveřmi, ale vzpomínka na rozmazané přední sklo je příliš živá. Vracím se do auta, vyhledám technický průkaz a předkládám jej úředníkovi - mechanikovi.

Rozvážný muž zralého věku soustředěně hledá v počítači, aby mi sdělil, že potřebné stěrače BMW na skladě nemají. Prý by bylo bývalo lepší, kdybych dal vědět alespoň den předem, byli by je bývali ochotně objednali, kdyby to věděli dopředu. Takhle budu muset vyhledat značkový servis BMW. Potlačuji v sobě důstojnost spotřebitele, vědomého si svých práv. A nejen tu. Žádám o informaci, kde takový servis je, když jej v jejich městě nemají (jak již vím od majitelky hotelu). A  zase překvapení - servis BMW samozřejmě v městečku mají, a to skoro za rohem!

Pln naděje vyrážím do značkového servisu. Poučen předchozím vývojem vcházím do servisu s technickým průkazem v ruce a předkládám jej technikovi s žádostí o výměnu stěračů. Technik mne viděl přijíždět, žádný průkaz nebo číslo vozidla nepotřebuje, stěrače na tento model jsou přece všechny stejné, ne? Zaplatím na pokladně a Hans mi mezitím nové stěrače namontuje.

Překvapeně zírám, ochotně platím a během minuty si s Hansem, očividně spokojeným pracujícím důchodcem, společně zavzpomínáme na staré dobré časy, kdy stačilo ve stěračích vyměnit gumičku za pár korun či marek. Jó, tehdy bylo všechno jednodušší…

Odjíždím do práce s hřejivým pocitem vítězství. Opět člověk zvítězil nad neznámou, temnou silou, tentokrát nad službami. Jak silný by byl asi pocit takového vítězství v zemi s méně organizovanými občany než je příslovečně akurátní Německo...

Autor: Milan Cabrnoch | středa 29.2.2012 20:23 | karma článku: 13,50 | přečteno: 906x
  • Další články autora

Milan Cabrnoch

Evropská unie poručí i přírodě

Causa Veverka se vrací do Evropského parlamentu. Evropská unie plánuje nařídit členským zemím fyzickou likvidaci těch rostlinných a živočišných druhů, které na jejich území nejsou dle úředníků Komise původní.

24.1.2014 v 12:11 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

VZP ztrácí pojištěnce od svého vzniku

Jedině zdravotní knížky odchod pojištěnců zastavily. Jak je z čísel zřejmé, VZP pojištěnce ztrácí stále. Jedinou výjimkou je rok 2010, tedy rok, kdy vedení VZP využívalo jako konkurenční výhodu své elektronické zdravotní knížky. Díky jejich nabídce VZP nejen že pojištěnce neztratila, ale naopak se jejich počet zvýšil.

23.1.2014 v 13:23 | Karma: 11,91 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Zdravotní knížky nástrojem konkurence pojišťoven

Elektronické zdravotní knížky se stále jasněji stávají nástrojem konkurence mezi zdravotními pojišťovnami. Pojišťovny lákají pojištěnce, když jim poskytují užitečnou a prospěšnou službu - přístup k jejich informacím o zdravotním stavu i o jejich pojištění. A funguje to.

16.1.2014 v 11:40 | Karma: 9,82 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Záruky pro mladé: Právo na práci?

Nepřiměřená zákonná ochrana zaměstnanců chrání nezaměstnané před získáním práce. Socialisté v Evropském parlamentu navrhují zavést právo na práci. V tuto chvíli pro mladé nezaměstnané. Namísto podpory vzdělávání a větší pružnosti pracovně právních vztahů prosazují právo na práci, tedy povinnost pro zaměstnavatele či stát nabídnout každému mladému nezaměstnanému pracovní místo. Myslet si, že se dá nařízením vytvořit pracovní místo je utopie. Nařízeným právem na práci se pouze utratí další peníze z rozpočtu a ještě více oslabí odpovědnost mladých lidí za vlastní budoucnost.

16.1.2013 v 11:31 | Karma: 19,08 | Přečteno: 1532x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Kouření omezíme svobodným rozhodnutím občana, ne regulací výroby

Návrh novely tabákové směrnice chce dále snížit počet kuřáků. Namísto podpory svobodného rozhodnutí se soustředí na další a další regulace výroby a prodeje. Namísto, abychom suverénního občana varovali, poskytovali mu informace a pomáhali mu správně se rozhodnout, chceme ho odrazovat hnusnými obaly a strašit ošklivými obrázky.

20.12.2012 v 21:48 | Karma: 14,76 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadili na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

Přes internet a zásilkou domů. Léky na předpis takhle chtějí tři čtvrtiny lidí

23. dubna 2024  14:31

O možnost pořídit si léky na předpis přes internet a nechat si je poslat domů mají zájem téměř tři...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Dětský lékař, politik zabývající se sociální a zdravotní tématikou, dříve náměstek ministra zdravotnictví, poslanec a nyní poslanec Evropského parlamentu za ODS.