Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zachovejme preventivní péči o těhotné a novorozence

Zachovejme a rozvíjejme koordinovanou preventivní péči o těhotné a novorozence Stávající způsob organizace péče o těhotnou a novorozence, řízený lékaři primární péče, je plně vyhovující a přináší vynikající výsledky. Porodní asistentka i dětská sestra jsou členy týmu, který ale musí koordinovat lékař, který nese odpovědnost za péči. Každá těhotná i matka má svobodnou volbu lékaře.

Česká republika dosahuje vynikajících výsledků nejen v kojenecké úmrtnosti, ale v celé perinatální péči, tedy v péči o těhotné ženy, rodičky a novorozence. To je výsledkem správné organizace zdravotní péče v této oblasti s velkým důrazem na prevenci.

Stávající systém může být jistě vylepšován. Nezbytnou podmínkou k tomu je řádná odborná diskuse, které se účastní především příslušné odborné společnosti. Cílem zlepšení se v žádném případě nesmí stát pouze úspory. Na prvním místě je kvalita a bezpečnost péče, jak o ženu, tak o dítě.

Porodní asistentky a dětské sestry vždy byly a zůstanou součástí odborného týmu, který o těhotnou, rodičku a novorozence pečuje. Péče však musí být vždy koordinována, v případě těhotenství kvalifikovaným ženským lékařem, který je součástí systému primární péče. V rámci péče o těhotnou mohou kvalifikované porodní asistentky převzít zodpovědnost za některé úkony.

Každá těhotná žena, stejně jako každý novorozenec a kojenec, je zařazena do dispenzární péče. Dispenzární péče je součástí prevence a představuje soustavné sledování zdravotního stavu s cílem včas odhalit případné problémy a komplikace. Prevence je zásadní součástí kvalitní zdravotní péče a musí být koordinována kvalifikovaným lékařem. Porodní asistentky nemohou převzít celkovou odpovědnost za dispenzarizaci těhotných. Ve stejné filosofii by potom mohly provádět preventivní prohlídky novorozenců a kojenců dětské setry namísto lékařů.

Je pravda, že v některých zemích o těhotné ženy, podobně jako o kojence, pečují nelékaři. Podobně v některých zemích neexistuje primární péče pro děti. O děti se tam stará praktický lékař pro dospělé a dětský lékař funguje pouze pro nemocné děti jako specialista. Tento stav však není výhodou. Je výsledkem nedostatku lékařů a horší dostupnosti lékařské péče. Český systém primární péče a prevence je kvalitní, je vzorem pro mnoho zemí a proto ho musíme zachovat a rozvíjet. Díky naší organizaci péče o těhotnou a novorozence jsme se zařadili mezi pět zemí na světě s nejnižší kojeneckou úmrtností.

Diskutovaný přesun péče o těhotné do rukou porodních asistentek hrozí zhoršením kvality a bezpečnosti zdravotní péče, narušením fungujícího systému prevence, a nepřinese kýžené úspory. V rámci svobodné volby má každá těhotná žena plné právo zvolit si péči, kterou žádá, a zdravotnické zařízení, ve kterém ji bude čerpat. Všechny těhotné budou dále navštěvovat své ženské lékaře. Péče porodních asistentek, pokud by nebyly součástí týmu ženského lékaře, by byla čerpána navíc, vedle péče ženských lékařů a představovala by tak pro zdravotní pojištění náklady navíc.

Veřejné zdravotní pojištění by mělo hradit výkony, které mohou provádět i nelékařští zdravotničtí pracovníci, tedy porodní asistentky a dětské sestry. Tyto výkony musí být definovány v rámci dohadovacího řízení a zařazeny do Seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami. Úhrada výkonů poskytovaných samostatně pracujícími nelékaři by měla být vázána na indikaci lékaře, podobně jak je tomu u výkonů domácí péče. Návštěvní služba v případě zdravé těhotné ženy by měla být zařazena do nadstandardní péče a neměla by být hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Správným řešením je zachování stávajícího kvalitního, levného a plně vyhovujícího systému preventivní péče o těhotnou ženu a dítě. Porodní asistentka stejně jako dětská sestra jsou plnohodnotnými členy týmu. Porodní asistentky a dětské sestry mohou převzít odpovědnost za některé výkony, ale ne za celou preventivní péči. Odpovědnost za koordinaci preventivní péče nese ženský lékař a praktický lékař pro děti a dorost.

Autor: Milan Cabrnoch | pondělí 27.2.2012 17:38 | karma článku: 8,93 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Milan Cabrnoch

Evropská unie poručí i přírodě

Causa Veverka se vrací do Evropského parlamentu. Evropská unie plánuje nařídit členským zemím fyzickou likvidaci těch rostlinných a živočišných druhů, které na jejich území nejsou dle úředníků Komise původní.

24.1.2014 v 12:11 | Karma: 27,43 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

VZP ztrácí pojištěnce od svého vzniku

Jedině zdravotní knížky odchod pojištěnců zastavily. Jak je z čísel zřejmé, VZP pojištěnce ztrácí stále. Jedinou výjimkou je rok 2010, tedy rok, kdy vedení VZP využívalo jako konkurenční výhodu své elektronické zdravotní knížky. Díky jejich nabídce VZP nejen že pojištěnce neztratila, ale naopak se jejich počet zvýšil.

23.1.2014 v 13:23 | Karma: 11,91 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Zdravotní knížky nástrojem konkurence pojišťoven

Elektronické zdravotní knížky se stále jasněji stávají nástrojem konkurence mezi zdravotními pojišťovnami. Pojišťovny lákají pojištěnce, když jim poskytují užitečnou a prospěšnou službu - přístup k jejich informacím o zdravotním stavu i o jejich pojištění. A funguje to.

16.1.2014 v 11:40 | Karma: 9,82 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Záruky pro mladé: Právo na práci?

Nepřiměřená zákonná ochrana zaměstnanců chrání nezaměstnané před získáním práce. Socialisté v Evropském parlamentu navrhují zavést právo na práci. V tuto chvíli pro mladé nezaměstnané. Namísto podpory vzdělávání a větší pružnosti pracovně právních vztahů prosazují právo na práci, tedy povinnost pro zaměstnavatele či stát nabídnout každému mladému nezaměstnanému pracovní místo. Myslet si, že se dá nařízením vytvořit pracovní místo je utopie. Nařízeným právem na práci se pouze utratí další peníze z rozpočtu a ještě více oslabí odpovědnost mladých lidí za vlastní budoucnost.

16.1.2013 v 11:31 | Karma: 19,08 | Přečteno: 1532x | Diskuse| Ostatní

Milan Cabrnoch

Kouření omezíme svobodným rozhodnutím občana, ne regulací výroby

Návrh novely tabákové směrnice chce dále snížit počet kuřáků. Namísto podpory svobodného rozhodnutí se soustředí na další a další regulace výroby a prodeje. Namísto, abychom suverénního občana varovali, poskytovali mu informace a pomáhali mu správně se rozhodnout, chceme ho odrazovat hnusnými obaly a strašit ošklivými obrázky.

20.12.2012 v 21:48 | Karma: 14,76 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Dětský lékař, politik zabývající se sociální a zdravotní tématikou, dříve náměstek ministra zdravotnictví, poslanec a nyní poslanec Evropského parlamentu za ODS.