Předání kontroly nad IZIP VZP - otázky a odpovědi

9. 10. 2011 11:39:08
V souvislosti s předáním většinové kontroly nad společností IZIP do rukou VZP ČR jsem odpovídal 7. října 2011 na otázky Kolínského Presu. Vzhledem k tomu, že podobné otázky dostávám i od jiných tazatelů, rozhodl jsem se odpovědi pro Kolínský Pres zveřejnit na své webové stránce a ve svém blogu.
  1. Proč jste spolu s panem Ouzkým právě nyní akcie „švýcarské“ firmě eHI eHealth International přenechali?

Systém elektronických zdravotních knížek vznikl v roce 1999. Na samém začátku jsme nabízeli projekt jako grant českému státu, resp. ministerstvu zdravotnictví. Tehdejší ministr grant odmítl.

O službu zdravotních knížek projevila zájem největší zdravotní pojišťovna, VZP ČR. Po několika letech ověřování a testování službu po řádném výběrovém řízení pro své pojištěnce koupila. Dnes tuto službu využívá více jak dva a půl milionu pojištěnců VZP.

Na jaře 2011 uložila Správní rada VZP (nejvyšší orgán) na podnět náměstka ministra zdravotnictví řediteli VZP koupit pro VZP většinový podíl, konkrétně přesně 51%, za symbolickou hodnotu. Správní rada současně podmínila ovládnutím společnosti IZIP další rozvoj projektu.

Zájem VZP o převzetí kontroly nad provozovatelem zdravotních knížek má svou logiku a já ho vítám, ukazuje jasný směr budoucího rozvoje. Zaslouží si připomenout, že Správní rada VZP je takový malý parlament, jsou zde členy především poslanci a to všech politických stran a dále náměstci ministrů a vlivní vládní úředníci. O koupi většiny společnosti IZIP rozhodli jednomyslně.

Pro další rozvoj elektronických zdravotních knížek jak v ČR, tak v zahraničí, by bylo vhodné nalézt investora.

V této situaci se všichni akcionáři (6) společnosti rozhodli vyhovět Správní radě VZP a přenechat VZP většinový podíl ve společnosti za symbolickou - nominální hodnotu akcií. Akcie převedli do investiční společnosti, která se zavázala prodat je VZP přesně dle žádosti Správní rady v objemu 51% za nominální cenu. Zbývající menšinový podíl ve společnosti je připraven pro vstup investora.

Pokud jde o mne, předal jsem všechny akcie, které jsem jako jeden z menšinových akcionářů držel, společnosti eHealth International a ona všechny dříve mé akcie prodala VZP. Odmítl jsem přímý prodej akcií VZP především proto, že jsem nikdy nechtěl a nechci od VZP získat v souvislosti s IZIPem žádné peníze - vnímám to jako politicky nepřijatelné.

  1. Znamená termín "přenechání" prodej? Pokud ano, za kolik jste akcie prodali?

Termín předání neznamená prodej. Za převedené akcie jsem nezískal žádné finanční prostředky.

  1. V čem je přínos IZIPu českému zdravotnictví?

Odpověď na tuto otázku by vystačila na knihu. Elektronické zdravotní knížky slouží k ukládání, sdílení a předávání zdravotních informací jednotlivce, často říkáme pacienta. Při péči o zdraví vzniká velké množství informací a ty mají velkou cenu. Je potřeba, aby informace byly ve správný čas na správném místě.

Pokud má lékař informace o tom, jaké jsou výsledky vyšetření, jak byl pacient v minulosti léčen, může se lépe rozhodnout. Konkrétně: nemusí zbytečně opakovat vyšetření, jak laboratorní, tak ultrazvuk, rentgen a podobně, pokud již vyšetření bylo provedeno. Pokud lékař přesně ví, jaké léky pacient užíval a užívá, lépe se rozhodne, co mu předepsat. Když ví, na co byl pacient operován a s čím se dříve léčil, lépe pozná jeho nemoc a rozhodne o správné léčbě.

Zdravotní knížka současně chrání pacientovo soukromí. Jen on může rozhodnout o tom, komu své zdravotní informace ukáže. Díky internetu je má vždy a všude k disposici.

Ve zdravotních knížkách IZIP jsou kromě zdravotních údajů také přehledy vykázané péče. VZP ukazuje svým pojištěncům, za co a kterým lékařům za ně zaplatila. Není žádným tajemstvím, že někdy najdou pojištěnci v účtech péči, kterou nedostali - a pomohou VZP odhalit chybu či podvod.

Není divu, že od samého začátku zdravotní knížky někomu vadí. Komu? Těm lékařům a laboratořím, které vydělávají na zbytečně opakovaných výkonech a tedy nemají zájem na přehledném systému. Těm lékařům, kteří neléčí své pacienty dobře, a právem se obávají záznamy o své péči zpřístupnit. Těm, kdo předepisují, vydávají, prodávají a vyrábějí zbytečně předepisované léky, ve velkém množství a v nevhodných či dokonce nebezpečných kombinacích. A pochopitelně i těm, kdo vykazují pojišťovně výkony, které neprovedli, a právem se bojí, že na to pojištěnci přijdou a oni budou potrestáni.

Informační systémy podobné elektronickým zdravotním knížkám mají (tím že zabrání plýtvání) potenciál ušetřit 10% až 20% peněz za zdravotní péči a 20% až 30% za léky. Nedivím se, že lékaře, lékárníky a výrobce léků znepokojuje, že by mohli mít o 10% či dokonce 30% menší příjmy. Nejsem překvapen, že máme dlouhodobě mnoho nepřátel. Divím se však ministerstvu zdravotnictví, že na cestě k těmto úsporám vůbec nepomáhá.

Musím rozhodně odmítnou tvrzení že systém IZIP nefunguje. Zdravotní knížky jsou plně funkční, přijímají informace, ukládají je a zpřístupní je tomu, kdo na to má právo. Podobně jako účet v bance - přijímá peníze, spravuje je a vydává je tomu, kdo má k účtu přístup. Tvrdit, že zdravotní knížka nefunguje, protože do ní lékař nezapisuje, je stejně nesmyslné, jako tvrdit, že účet v bance nefunguje, protože na něj nikdo neposílá peníze.

Stejně tak musím rázně odmítnout účelové spekulace o tom, že jsou zdravotní knížky drahé. Správa zdravotní knížky stojí cca 3 koruny měsíčně. Zkuste to porovnat s cenou účtu v bance - nejjednodušší účty se pohybují mez 20 až 60 korunami za měsíc!

Systém IZIP není dostatečně využíván, to je pravda a upozorňujeme na to dlouhodobě. Do zdravotních knížek zapisuje hodně laboratoří, značná část lékáren, ale jen málo lékařů. Víme, jak je k tomu přimět. O zápis může požádat pacient - někteří to dělají, ale většina se obává lékař o zápis požádat. K zápisu může lékaře motivovat nebo nutit VZP - motivovat odměnou, nutit tak, že bude zapisování vyžadovat ve smlouvě jako součást péče. K zápisu do zdravotní knížky může nutit lékaře také zákon. Ani jeden z těchto nástrojů není a nemůže být v ruce správce zdravotních knížek.

  1. Máte vysvětlení pro to, že VZP prý chtěla projekt zrušit?

Nemám žádné informace o tom, že by VZP ČR chtěla projekt zdravotních knížek zrušit. Neznám žádný racionální důvod, proč by to dělala. Projekt je užitečný, a přináší prospěch pojištěncům a úspory pojišťovně. Neumím si vysvětlit, proč by Správní rada VZP chtěla koupit většinu společnosti, která nedělá nic jiného než provozuje zdravotní knížky, a potom zdravotní knížky přestat používat.

Dovedu si samozřejmě vysvětlit politické útoky na mou osobu, ke kterým je IZIP dlouhodobě využíván. IZIP neměl a nemá žádnou souvislost s mou politickou prací. Podobný projekt jsem rozvíjel v kolínské nemocnici dávno předtím, než jsem do politiky vstoupil. Zdravotnictví a práce s informacemi je moje profese, v Evropském parlamentu se již více jak sedm let věnuji sociální politice a pracovně právním vztahům. Již od roku 2004 nemám na českou veřejnou správu žádný vliv.

Projekt IZIP dlouhodobě trpí bezdůvodnými, nezaslouženými a zlovolnými politickými útoky.To je jeden z důvodů, proč jsem rád svůj podíl na společnosti IZIP převedl VZP. Nyní společnost IZIP kontroluje VZP a nese odpovědnost za jeho rozvoj.


Autor: Milan Cabrnoch | neděle 9.10.2011 11:39 | karma článku: 8.65 | přečteno: 1028x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.38 | Přečteno: 373 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 294 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 906
Dětský lékař, politik zabývající se sociální a zdravotní tématikou, dříve náměstek ministra zdravotnictví, poslanec a nyní poslanec Evropského parlamentu za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...